torstai 7. helmikuuta 2019

VALOKUVA KERTOO ENEMMÄN KUIN...


Sanonta päti vanhoihin kuviin. Uusista otoksista ei nykyteknologian aikana voi tietää, minkä verran niitä on manipuloitu. Myös vanhojen kuvien sisältöä kyetään nyt muuttamaan huomaamattomastikin.
Kyllähän jo aikapäiviä sitten osattiin manipuloida: liittää erilliset puolisoiden kuvat vierekkäin samaan kuvaan. Sen voi lopputuloksesta huomata. Liittämisissä ei liene tehty muuta vääryyttä kuin se, että "yhteiskuva" saattoi ilmaista puolisoiden ikäeron virheellisesti.
Valokuvia voi käyttää kuvituksena ja myös itsessään tiedon lähteenä, kun kulttuuriperintöä kootaan esityksiksi. Kuva on korvaamaton apu, kun tarvitsee havainnollistaa vaikkapa jotakin vanhaa työmenetelmää tai tapahtumatyyppiä. Sellaisia kuvaamalla dokumentoineet vanhan ajan kameranomistajat tekivät korvaamattoman arvokasta työtä. Mahtoivatko he oivaltaa sen silloin?
VirtuaaliPosio-hankkeessa kysymme kuvia verkkosivustolla julkaistavaksi yksityisiltä ihmisiltä ja erilaisista arkistoista ja museoista. Monet arkistot perivät yleishyödyllisestäkin julkaisemisesta kohtuullisen kovan hinnan. Olemme löytäneet myös esimerkiksi Museoviraston ja Geologian tutkimuskeskuksen vanhoja kuvia, joiden julkaisemisessa korvaukseksi riittää lähteen ilmoittaminen.

Koillissanomissa Kuusamossa on vetokaappi täynnä järjestettyjä negatiiveja ja paperikuvia.
Sanomalehdet ovat dokumentoineet työssään paikallista elämää kattavasti myös kuvina. Aineistoa myös on järjestetty kuva-arkistoksi, kun on ajateltu, että kuvia voidaan tarvita omaan käyttöön myöhemmin. Kymmeniä vuosia toimineen paikallislehden kuvasto voi mahtua yhteen kaappiin, maakuntalehden arkistossa tarvitaan tikkaat. Historiateosten kirjoittajat ja toimittajat tuntevat nämä kulttuurihistorialliset aarreaitat.
Digiaikana kuvia ei toimituksissa tulosteta paperille. Sähköisen aineiston säilymisessä on haasteita.
 
Posion kunnanvaltuusto koolla 1980-luvulla. Kuva on julkaistu Kuriirissa 30.11.1994.
Ilman taustatietoja ajankohdasta, henkilöistä, paikasta ja tilanteesta kiinnostavankin näköinen vanha kuva on melkeinpä arvoton. VirtuaaliPosio onkin laatinut vanhoja kuvia kerääville hankkeen talkoolaisille lomakkeen, johon näitä tietoja on kätevä kysellä.
VirtuaaliPosio on mukana helmikuussa Posion Messuilla 23.-23. helmikuuta ja tuo osastolleen muun muassa vanhoja kuvia tunnistettaviksi! Tervetuloa paikalle katsomaan kuvia ja tuomaan myös omia albumien aarteita näytille!

terv. Tulipiippu

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti