sunnuntai 28. huhtikuuta 2019

AJATUS MANNERHEIMISTÄ POSIOLLA

Posion vanhin julkinen veistos on sankaripatsas. Lumipukuista sotilasta esittävä harmaagraniittinen Aimo Tukiaisen (1917-1996) veistos paljastettiin 30. kesäkuuta 1958. Tukiainen myös teki sankarihauta-alueen yleissuunnitelman. Siihen kuului patsaan ohella iso risti ja sankarihauta-alueen kahdella sivulla luonnonkivimuuri.
Sankaripatsas 7.10.2017. Takana näkyy luonnonkivistä
tehtyä kivimuuria ja jalustan ympärillä kiveystä.





Tukiainen oli osallistunut tällä veistosaiheella jo vuonna 1953 marsalkka C. G. E. Mannerheimin (1867-1951) hautamuistomerkkikilpailuun. Tukiainen teki aiheesta silloin 50 senttiä korkean pronssiveistoksen:
Kuva Olli Valkosen teoksesta Aimo Tukiainen, kuvanveistäjä. (1993)

Tukiaisen päätyö 1950-luvulla oli Mannerheimin ratsastajapatsas Helsingissä. Sankarimuistomerkkejä hän suunnitteli lukuisia, muun muassa Posion naapuripitäjään Sallaan ja Sippolaan, joka kuuluu nykyisin Kouvolaan. Nämä molemmat paljastettiin vuonna 1953.
Sama soturihahmo kuin Posiolla on mukana jo Sippolan sankarimuistomerkin reliefiosassa:
 Kuvan lähde: http://willimiehenjaljilla.blogspot.com


Posion sankaripatsaan paljastusjuhlista Koillissanomissa 1.7.1958 olleessa uutisessa teoksesta oli kuva, joka ei esitä lopullista hautausmaalla olevaa veistosta, vaan jotakin työversiota. Sen huomaa jo siitä, että hahmon jalkojen alla on ylimääräinen laatta:

Mannerheimiin Posion sankaripatsaan hahmo liittyy myös työnimensä kautta. Seurakunnan ja Aimo Tukiaisen välillä vuonna 1956 tehdyssä tilaussopimuksessa veistoksen aiheeksi oli kirjattu ENSE CANDIDO. Ote kaksisivuisesta sopimuksesta:


Latinankielinen sanapari viittasi Mannerheimin tunnuslauseeseen candida pro cause ense candido ('puhtain asein puhtaan asian puolesta'; ense candido merkitsee 'puhtain asein'). Mannerheim oli valinnut itselleen tunnuslauseen ja vaakunan saatuaan vuonna 1919 Ruotsin Serafiimi- ja Tanskan Elefanttiritarikuntien kunniamerkit. Tunnuslauseen voi lukea ilmaisevan herrasmiesmäisyyttä ja sotilaan kunniallisuutta.

Sankaripatsaan jalustassa on paitsi vuosiluvut 1939-1940 ja 1941-1945 myös sankarihautajaisissa usein käytetyn vanhan Narvan marssin säkeistö: Kerran te nousitte sankari-innoin, kaikkenne annoitte kallehin hinnoin. / Uhrinne muistamme polttavin rinnoin, siunattu olkohon muistonne.
Voit kuunnella Hattulan kirkossa soitetun ja lauletun Narvan marssin täältä Youtubesta ja lukea Paavo Helistön radio-ohjelmakäsikirjoituksen marssista täältä.

Lisää kuvia ja tietoa Posion sankarihautausmaasta ja sankarivainajista Sotasammossa.
Posion sankarihautausmaan osoite on Pappilantie 3, Posio. Google Mapsin katunäkymästä valittu kuva sankarihautausmaalle johtavan portin kohdalta tässä.

- Muokattu 29.4.2019 klo 8.54: Sankaripatsas on Posion vanhin julkinen veistos. (Julkisena taideteoksena vanhempi on kirkkoon vuonna 1953 valmistunut Uuno Särkelän alttaritaulu, jonka aiheena on Kristuksen toinen tuleminen.)

T. Tulipiippu

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti