torstai 11. huhtikuuta 2019

VirPoN VARVON KYLÄKIERROKSIA


VirtuaaliPosio-hanke on saanut aloitetulla kyläkierroksella mukavasti talteen lisää posiolaista kulttuuriperintöä. Sirkan Salissa Hämeen kylällä tilaisuus oli 5. huhtikuuta ja Lohirannan entisellä koululla 7. huhtikuuta.

Tilaisuudessa Lohirannan koululla keskusteltiin muun muassa vuonna 1963 otetusta kuvasta, jossa näkyy nykyinen kotiseutumuseon päärakennus ja purettuja rakennuksia. (Kuva: Pirkko Mäkelä.)
Kuloharjussa käymme kylätalon Torstaikerhossa 11. huhtikuuta. Aholassa pidämme kyläillan 26. huhtikuuta ja Peräposiolla Pentik Kartanossa eli Timisjärven pirtissä 28. huhtikuuta. Muitakin on tulossa, esimerkiksi Maaninkavaaran entiselle koululle 29. toukokuuta.
Toivomme, että näihin tapahtumiin osallistuisi väkeä myös naapurikyliltä! Seuratkaa ilmoitteluamme.
Kyläiltojen saalis on monipuolista. Naumanniemessä esimerkiksi Raili Ruokamo näytti 1930-luvulla laadittua talon vakuutuskirjaa, josta ilmenevät vakuutettujen rakennusten koot, huoneluvut ja rakennusmateriaalit ja keskinäiset etäisyydet:

Tekstin "kota" tarkoittaa pientä apurakennusta, jossa muun muassa lämmitettiin karjalle vettä.
Muistiin pantuihin kaskuihin kuului muun muassa seuraava:
Ollessaan ensimmäistä kertaa ehdolla eduskuntaan Hannele Pokka tuli Uutelan taloon pitämään puhetilaisuutta. Talon vaari, Ruokamon Jussi siis, ei nähnyt Pokan saapumista. Vaari kysyi: Missä se on se puhuja? Pokka nousi ylös ja esittäytyi. Tuommoinen tyttären hupakkoko se on! vaari ihmetteli.
Katsoimme Sirkan salissa filmiä Posion eläkkeensaajien yhdistyksen tervanpolttopäivistä - mestarinaan Arvid Luokkanen - Naumanniemessä vuonna 1983 sekä Tolva-mainosfilmiä, jonka osuuspankkijärjestö kustansi 1960-luvulla.
Monenlaiset kulttuuriperinnön osaset kiinnostavat hankkeessa.

Lohirannalta VirPo sai mukaan laatikollisen skannattavia valokuvia, ja viimeiset lähtivät kello 12 alkaneesta tilaisuudesta vasta neljän maissa. Väki pääsi muun muassa kertomaan tarkentavia tietoja kylän paikoista karttojen avulla ja sananparsista, joita koululaiset lähettivät opettaja Heikki Saarisen johdolla Suomalaisen tiedeakatemian keräilytoimistolla vuonna 1964.
Sananparret ovat yhä elävää perinnettä. Lohirannalla saimme listan sananparsia, jotka Irma Ronkainen oli kirjoittanut muistiin. Hannu Puistola kertoi Posion saarnahuoneen työmaalla timpurina olleesta Rontti-Kustusta sanotun: Seittemen viikkoa teki [kirkon ovea] ja sittenni tuli vino. Koululaisten aineistossa sama on seuraavana muunnelmana: Taito se on, joka maksaa, sanoi Rontti-Kustu, kun viisi viikkoa yhtä kirkon ovea teki.

Kuvasatoa Lohirannalta - Kauko ja Leena Pätsin perhettä ja Kölli-poro pilkkiretkellä Kitkalla keväällä 1971:

(Kuva: Leena Pätsin albumi.)

T. Tulipiippu

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti